perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulun pelikysymykset: Päivä 11 - Suosikki pelijärjestelmä



Jouluiset pelikysymykset jatkuvat ja tällä kertaa vuorossa on lempi pelijärjestelmä. Itseltäni löytyy PC:n lisäksi useampia konsoleita Nintendon ja Sonyn valmistamana. Yleisimmistä laitteista vain Xboxit ovat puuttuneet kokonaan, mutta näitäkin olen joskus päässyt kokeilemaan kaverien luona. Kaikista laitteista pitäisi valita oman suosikin, niin kyllä se minulla taitaa ihan rehelliseen PC-tietokoneisiin kallistua ja ajattelin perustella vielä syitä mieltymykseeni.

Ensinnäkin minulla on pitkähkö historia PC-tietokoneiden kanssa. Ensimmäinen tälläinen laite oli isokokoinen 286-tietokone syntisen paljon painavalla varmaankin 14-tuumaisella EGA-putkinäytöllä varustettuna. Laitteessa tuon ajan tapaan oli mm. lerppu-asema, vanha versio MS-DOSista ja olikohan ollut noin 40 megatavun kiintolevy. Tuosta autoexec.battien ja config.sysien säätämisen rikastuttamasta ajasta alkaa olemaan jo pieni ikuisuus, mutta PC on pysynyt ykköslaitteena melkein aina.

Yksi PC:n parhaista puolista on siinä, että se on erittäin mukautuvainen erilaisiin tilanteisiin. Tietokone ajaa käytännössä minkä tahansa kodin viihdelaitteen virkaa, joten monet asiat voi tehdä yhdellä laitteella.

Nykyään pelikonsoleita puolustetaan helppokäyttöisyydellä, sillä että pelejä voi pelata sohvalta, gamepadilla, hinnalla sekä kyseisen konsolin yksinoikeuspeleillä. Itse en näe noissa perusteluissa muita kuin yksinoikeuspelit toimivana perusteluna. Lapsena joutui tosiaan tappelemaan autoexec.batien, vapaan muistin jne kanssa ja niiden rinnalla nykyiset Steamin automaattiset asennukset ovat kuin lahja taivaalta. Tietokoneen, television ja gamepadit voi kytkeä aivan samalla tavalla toisiinsa, joten mikään ei estä sohvalta pelailua myös. Monet pelit toimivat muutenkin paremmin näppis+hiiri -yhdistelmällä. Tietokoneen aloituskustannuset ovat ehkä korkeammat kuin konsoleilla, mutta pelien hinnat ovatkin sitten aivan toista luokkaa. Itseäni suorastaan hirvittää katsoa aina konsolien "tarjouksia", kun niissä normaalisti 50-70 euron hintaisetkin pelit ovat halventuneet jonnekin 30 euron tasolle jos hyvä tuuri käy. PC:llä hinnat ovat vain murto-osan tuosta, jos katsoo oikeasta paikasta. Tietokoneilla toimii yleensä myös vanhemman sukupolven pelit esim. DosBoxin avulla, kun taas konsolien puolella tyytyminen on siihen vaatimattomaan taaksepäin yhteensopivuuteen, minkä kyseinen laite nyt sattuukaan tarjoamaan. Pelien parantaminen esimerkiksi grafiikkamodeilla on myös täysin ennenkuulumaton asia konsolipuolella.

Tarkoitukseni ei ole tietenkään aloittaa tällä laitesotaa, vaan halusin kertoa omia näkemyksiä miksi itse olen digannut PC-pelamisesta enemmän. Toki myönnän että konsoleissakin on omat hyvät puolensa, mutta mielestäni ne eivät pääse lähellekään PC:n etuja.

--

Päivä 1 - Ensimmäinen videopelisi
Päivä 2 - Lempi pelihahmosi
Päivä 3 - Peli, joka ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta
Päivä 4 - Salainen pahe -pelisi
Päivä 5 - Pelihahmo, johon samaistut eniten
Päivä 6 - Inhottavin pelihahmo
Päivä 7 - Suosikki pariskunta peleissä
Päivä 8 - Paras soundtrack peleissä
Päivä 9 - Surullisin kohtaus peleissä
Päivä 10 - Paras pelattavuus
Päivä 11 - Suosikki pelijärjestelmä
Päivä 12 - Peli, jota kaikkien pitäisi pelata
Päivä 13 - Peli, jota olet pelannut yli 5 kertaa
Päivä 14 - Nykyinen tai viimeisin peliaiheinen taustakuvasi
Päivä 15 - Peli, jossa parhaat välianimaatiot
Päivä 16 - Suosikkipahis
Päivä 17 - Suosikkisankari
Päivä 18 - Kuva pelin ympäristössä, jossa mieluusti asuisit
Päivä 19 - Suosikkigenre. Peli, jossa paras tarina
Päivä 20 - Pelin jatko-osa, johon petyit
Päivä 21 - Peli, jossa on ollut parhaimmat grafiikat
Päivä 22 - Suosikki klassinen peli. Peli, jota meinaat pelata lähiaikoina
Päivä 23 - Paras ääninäyttely. Eeppisin kohtaus pelissä
Päivä 24 - Suosikki pelin kehittäjä. Peli josta et uskonut pitäväsi, mutta aloitkin pitämään paljonkin. Mielestäsi kaikkien aikojen paras peli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti