sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kuinka tallentaa pelivideoita

Oletko halunnut tallentaa videoita mutta et ole tiennyt miten sen voi tehdä? Halusit sitten pelata peliä tai esitellä meikkilaukkusi sisältöä videolla niin ajattelin  kertoa ainakin jotain aiheesta. Tämä opas ei ole kaikenkattava tai mene edes kovinkaan tarkkoihin yksityiskohtiin mutta kerron ainakin erään tavan mistä voit lähteä liikkeelle. Tämä ohjeistus koskee Open Broadcaster Software -nimistä ohjelmaa, jonka olen viime kuukausien aikana todennut olevan erinomainen valinta.

Mikä OBS on, mitä se maksaa ja mistä sen saa?


OBS on oikeasti "Striimaukseen"/suoratoistoon tarkoitettu ohjelma eli kuvaa voi lähettää "suorana lähetyksenä" nettisivulle (esim. twitch.tv:hen). Ohjelmalla onnistuu kuitenkin myös se ettei kuvaa lähetetäkään minnekkään vaan se tallennetaan omalle tietokoneelle videotiedostona ja sen jälkeen videon voi lähettää vaikka Youtubeen. Keskityn tässä ohjeistuksessa juuri tähän jälkimmäiseen käyttötapaan.

OBS:n ensimmäinen merkittävä etu on se että se on ilmainen. Tässä tarkoitan että se on ihan oikeastikin ilmainen, eikä vaan sillä tavalla että sen saisi jostain laittomalta sivulta ilmaiseksi. Ohjelma on vielä kehitysvaiheessa mutta toimii jo vähintään yhtä hyvin kuin maksulliset vastaavat ohjelmat, yhtenä tunnetuimmista nimistä XSplit. Toinen joskin pelkästään tallennuskäyttöön oleva ohjelma on Fraps, joka on ollut itsellänikin käytössä (esimerkiksi 95% Giana Sistersin videoistani on tallennettu Frapsilla, Alice: Madness Returnsin videot puolestaan OBS:llä). Laadukkuudestaan huolimatta Frapsin yksi ongelma (joskaan ei ainoa) on se että se on kaupallinen ohjelma ja jos et halua harrastaa laittomuuksia niin Fraps maksaa 30 euroa. OBS on siis hyvä ja halpa tapa myös koittaa että kiinnostaako videoiden tekeminen ylipäätään.

OBS:n toinen etu on sen tuottamien videotiedostojen pieni koko. OBS pakkaa videotiedostot todella pieniksi. Kiintolevytilaa nykytietokoneissa on kyllä yltäkyllin mutta kokoeron merkityksen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun alkaa siirtämään videoita Youtubeen. Frapsilla nauhoitetut videot ovat kyllä erinomaisen laadukkaita mutta se näkyy myös siirtoajoissa. Frapsilla nauhoitettujen 15 minuutin videoiden siirtoaika oli keskimäärin päälle 6 tuntia omalla nettiyhteydelläni (jonka upload-nopeus on yksi megatavu) kun taas yhtä pitkän mutta hieman huonolaatuisemman OBS-videon siirtää noin vartissa. Tietenkään aivan ybernopeiden nettiyhteyksien omistajien ei tarvitse murehtia tästä seikasta.

OBS:n kolmas etu (esimerkiksi Frapsiin verrattuna, Xsplitistä tämä ominaisuus löytyy) on erilaiset näkymät ja kuvanlähteet. Sinun ei tarvitse kuvata pelkästään pelikuvaa tai omaa naamaasi vaan voit kuvata yhdessä nurkassa pelikuvaa, toisessa omaa naamaasi webkameran kautta ja kolmannessa nurkassa voi pyöriä vaikka joku hassunhauska gif-animaatio.

Sitten varsinaiseen asiaan, että mistä OBS:n saa. Ohjelma löytyy projektin omalta nettisivulta osoitteesta http://obsproject.com ja sieltä voi imuroidaan asennusohjelman. Asennuksen jälkeen ohjelman voi käynnistää ja sen pitäisi näyttää jokseenkin tältä:Jos tekstit ovat toisella kielellä, niin sen voi vaihtaa suomeksi ylävalikosta. Käytännössä valitulla kielellä ei ole merkitystä mutta puhun tässä ohjeessa suomenkielisillä termeillä. Avautuva ruutu jakautuu muutamiin osiin jotka ovat seuraavat. Keskellä ruutua on iso harmaa alue videokuvaa varten, alempana vasemmalla on "Skenet", keskellä "Lähteet" ja oikealla erinäisiä painikkeita.

Skenet


Skenet ovat eri tilanteisiin tarkoitettuja asetuksia. Yhteen skeneen olet saattanut laittaa asetukset että ruudulla näkyy vain pelivideota, toiseen skeneen että ruudulla näkyy vain naamasi webkamerasta ja kolmanteen vaikka että pelikuva täyttää 90% kuvasta mutta webkamerakuvasi näkyy jossain nurkassa pienempänä kuten Let's Play -videoissa monesti on tapana. Jos haluat kesken kuvauksen vaihtaa näkymää niin sinun ei tarvitse alkaa säätämään joka kerta erikseen asetuksia vaan klikkaat vain skenen nimeä jonka asetukset olet laittanut jo etukäteen. Jos et halua alkaa kikkailemaan niin yhdelläkin skenellä jo pärjää.

Lähteet


Jokaiseen skeneen tallennetaan omat kuvanlähteet. Lähteet tarkoittavat että mistä kuva tulee. Pelikuva on yksi kuvanlähde, webkamerakuva on toinen. Lähteen ei ole edes pakko kuvata varsinaisesti mitään kohdetta vaan yhdeksi lähteeksi voit valita tietokoneeltasi jonkun kuvatiedoston ja laittaa sen koristamaan muuten tyhjäksi jäävää nurkkaa. Tarkemmin listattuna kuvalähteet ovat seuraavat:

 • Ruudunkaappaus (voi kuvata Windowsin työpöytää, osaa siitä tai jotain ohjelmaa)
 • Kuva (voi laittaa tiedostossa olevan kuvan)
 • Liukukuva (voi tehdä listan kuvista jotka vaihtuvat säännöllisin väliajoin)
 • Teksti (voi kirjoittaa tekstiä mukaan kuvaan)
 • Videokaappauslaite (jos haluat kuvan esimerkiksi webkamerasta tai sinulla on konsolipelien tallennuskäyttöön kaappauskortti)
 • Pelin kaappaus (kun tietokoneella pyörivä peli on käynnistetty niin täältä voi valita että kuva otetaan kyseisestä pelistä)
Lähteet lisätään klikkaamalla lähdeluetteloa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla listasta "Lisää" ja sen jälkeen haluttu kuvanlähde. Ensin lähteelle voi antaa haluamansa nimen ja seuraavalla sivulla voi antaa lähteeseen liittyviä asetuksia kuten webkameran asetuksia, kuvan rajauksia jne. Asetukset hyväksytään OK-painikkeella jonka jälkeen palataan takaisin pääsivulle. Jos haluat jälkikäteen muuttaa laitteen asetuksia niin oikea hiiren klikkaus lähteen kohdalle ja "ominaisuudet" -vaihtoehdon naksautus riittää. Kannattaa muistaa myös se että lähteillä on tietty järjestys. Lähdeluettelossa alimpana olevat lähteet ovat "taaimmaisena" kun taas ylimpänä olevat ovat "etummaisena". Jos tätä ei huomioi niin pienempikokoiset lähteet saattavat hukkua näkyvistä jos suurikokoisen kuvan laitetaan sen "eteen". Lähteiden järjestystä voi muuttaa valikon "Siirrä ylös/alas" -toiminnoilla.

Painikkeet


Oikeassa reunassa ovat painikkeet. Tärkein on "Aloita lähetys" jolla varsinainen tallennus aloitetaan ja lopetetaan. Sana lähetys on hieman harhaanjohtava, sillä jos asetuksista on valittu että video tallennetaan tiedostoon niin silloin kuvaa ei lähetetä minnekkään muualle. Jos taas haluat katsella kuvaa asetusten säätämistä varten, niin edellämainitun painikkeen alla on sitä varten "Aloita esikatselu" -painike. "Asetukset" -painikkeesta pääset muuttamaan lähetykseen, tallennukseen ja esim. kuvanlaatuun liittyviä asetuksia.  Jos ei aleta tarkemmin säätämään kaikkia asetuksia niin mielestäni alottelijan kannalta tärkeimmät ovat:

 • Lähetysasetukset -sivulla moodin valinta että tallennetaanko paikallisesti vai lähetetäänkö kuva nettiin, tallennustiedoston nimi ja pikanäppäin tallennuksen aloitukselle/lopetukselle.
 • Kuva -sivulla oman näytön resoluution asettaminen sekä ilmoitus että mitenkä paljon alkuperäiseen verrattuna kuvaa halutaan pienentää.
 • Ääni -sivulla olevat asetukset jos haluat tallentaa mikrofonilla puhetta.
Siinä vaiheessa kun olet lisännyt yhden tai useamman kuvalähteen huomaat varmaan esikatselusta että kuva ei ole oikean kokoinen tai sijaitsee väärässä kohtaa ruutua. Silloin voit klikata "Muokkaa Skeneä" -painiketta jonka jälkeen voit venyttää ja siirtää kuvanlähteitä esikatseluruudulla haluamallasi tavalla. 

Esimerkki


Aikomukseni oli tehdä tästä havainnollinen esimerkkivideo mutta koska kohteena oli juuri videointiohjelma, olisin joutunut käyttämään kuvaukseen toista ohjelmaa. Koittamani toinen ohjelma tuotti kuitenkin niin epäselvää kuvaa että päätin toteuttaa esimerkin ihan vaan kuvaruutukaappausten avulla, olkaa hyvä!

Esimerkissä tehdään siis skene jossa videolle laitetaan tietokoneella pyörivä peli ja ylänurkkaan webkamerasta tulevaa kuvaa.


Lisätään uusi skene.

Annetaan skenelle nimi.

Lisätään kuvanlähde eli pelin kaappaus.

Annetaan kuvanlähteelle nimi.

Peli pyörii jo taustalla joten se näkyy sovelluslistassa. Jos käynnistät pelin
vasta tässä vaiheessa niin joudut päivittämään listan Refresh -painikkeella.
Valitse peli listasta ja paina OK-painiketta.

Painamalla käynnistä esikatselu -painiketta voit katsoa että toimiiko kuvalähde oikein. Esimerkkitapauksena
oleva Alice -peli ei näytä kuvaa ennenkuin olet aukaissut pelin ruudulle ja silloin ei taas näe OBS:ää ja sitä että
näkyykö peli esikatselussa.. Tämän vuoksi toinen tietokoneen näyttö on kätevä että peli on avattuna toisessa näytössä ja toisessa näkyy nauhoituksessa käytettävä OBS -ohjelma. Jos sinulla on kuitenkin vain yksi näyttö käytettävissä niin eräs vaihtoehto mitä voit koittaa on pitää Alicea ikkunoidussa tilassa. Toinen tapa testata toimivuus on esikatselun
sijaan nauhottaa videopätkä ja katsoa siitä että näkyikö kuva pelistä.

Seuraavaksi lisätään samalla tavalla uusi kuvanlähde, tällä kertaa videokaappauslaite.

Annetaan laitteelle nimi.

Valitaan listasta verkkokamera ja jos halutaan nauhoittaa myös puhetta
 niin varmistetaan ettei ääniasetukset ole No Sound -kohdassa.

Käynnistetään taas esikatselutila. Webkameran kuva
aukesi mutta on vielä liian suuri ja väärässä paikassa.

Klikataan Muokkaa Skeneä -painiketta ja raahataan webkameran kuva haluamaan paikkaan
ja haluaman kokoiseksi. Suljetaan muokkaus painamalla uudestaan samasta painikkeesta.

Nyt käynnistetään taas esikatselutila ja todetaan että (ainakin minun tapauksessa) hommat
toimii oikein ja voidaan pelkän esikatselutilan sijaan alkaa käyttää nauhoitustoimintoa.

Eikun vaan tekemään omia Amnesia-videoita!

Tiedän että en ole hyvä kirjoittamaan opastekstejä ja kaikenlainen (rakentava) palaute on aina tervetullutta. Jos satuit koittamaan OBS -ohjelmaan niin olisin kiinnostunut kuulemaan että miten meni. Ja jos selostuksistani ei saanut pienintäkään selvyyttä niin olisi toki hyvä kuulla siitäkin. Kiitos jo valmiiksi, etenkin jos joku jaksoi lukea tännekin asti!

57 kommenttia:

 1. Mielenkiito heräsi, joten pitääpä kokeilla tätä ohjelmaa. Kiitos tästä tiedosta, nimittäin mielestäni tämä kuulostaa paljon paremmalta kuin minun bandicam kokeiluversio XD. Kerron sitten miten kuvaaminen onnistui kunhan keksin kuvattavaa ja pelin (ja tietysti milloin jaksan ladata tämän) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla että siitä oli iloa :) tosiaan olen huomannu että etenki ilmaisista hyvistä nauhoitusohjelmista on ollu huutava pula ja tuon ohjelman ilmaantuminen oli kuin enkelit olisivat tuoneet sen taivaasta :D en itsekään hallitse tuon ohjelman säätelyitä vielä täysin mutta jos vaan ihmisillä riittää kiinnostusta aihetta kohtaan niin voisin joskus koittaa vääntää niistä lisätoiminnoistakin juttua. mutta ilmoittele ihmeessä sitten millaisia kokemuksia saat tuosta ohjelmasta :)

   Poista
  2. Pientä testailua tein tällä OBS:llä ja ihan hyvältä vaikuttaa.
   Ensimmäinen video oli ihan ok, joten eiköhän tämä käyttöön tule :D

   Poista
  3. tosi hieno juttu :) riennän sitten kuin tuulispää katsomaan heti kun videoita tulee :D

   Poista
 2. Loistavaa! Täytyy pistää ohjeesi korvan taakse noin niinkuin tulevaisuutta varten. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minulla on jo eräs idea mitä voisit harkita. nauhotat jokaisen pelikerran ja otat jokaisesta ragequittauksesta muutaman sekunnin pätkän talteen ja teet niistä sitten joku päivä pariminuuttisen montagen :D (samalla tapaa kun homer simpsonista on tuo http://www.youtube.com/watch?v=8DdeLUA0Fms)

   Poista
  2. anteeksi, en saanut tätä kommentteihin mutta pakko kysyä miten saan pelin pyörimään taustalle?

   Poista
 3. ohjelma on muuten hyvä mut mull ainaki ku videoin league of legends peliä niin silloin peli lagaa hieman sevveran että häiritsee minun pelaamista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OBS on kuitenkin yksi kevyimpiä kaappausohjelmia joita tiedän (en tiedä kylläkään monia). Yksi mitä voisi sitten koittaa olisi sen kaappauksen laadun vähentäminen tms.

   Poista
 4. mulla näyttää kuvatossa esikatselussa iha pikselimössöltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tuo ongelma vielä nykyisissä versioissa? Yksi mitä voisi koittaa olisi nauhoituksen laadun parantaminen tai jos kyseessä on OBS:n vanhempi versio, niin päivittää sen uudempaan. Ainakin tuota ohjelmaa päivitetään suht usein kun itse saan vähän väliä ilmoituksia että nyt olisi taas uusi versio tarjolla :)

   Poista
 5. mitäs sitten jos en saa lisätty sitä minne peli tallentuu? ja sanoo että en voi ruveta kuvaamaan kun yritän ruveta pelaamaan star stable online peliä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaako se minkälaisen virheilmoituksen? Kannattaa koittaa suorittaa se OBS järjestelmävalvojan oikeuksilla eli jos on uudempi Windows käytössä niin klikkaa käynnistyskuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitsee sen run as administrator tai vastaavan vaihtoehdon.

   Poista
 6. Ajattelin kokeilla OBSin käyttämistä, aikaisempaa kokemusta ei tällasista jutuista oikeestaa oo, joten tästä oli hirveesti apua, kiitos! :) Ainoana ongelmana vaan että en saa mikrofonia pelaamaan, oma puhe ei siis kuulu ollenkaan videoissa... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva kuulla, että tuosta on ollut apua :) Mitä tuohon mikrofonijuttuun tulee, niin kannattaa ainakin ensin varmistaa, että se mikrofonilla nauhotus yleensäkin toimii. Ainakin Windows 7:n mukana on Sound Recorder / Ääninauhuri -ohjelma, jolla voi koittaa nauhottaa puhetta, tallentaa sen tiedostoksi ja testata tuolla että onko se nauhottanut. Jos on niin sitten voi jatkaa seuraavaan kohtaan. OBS:ssä on käsittääkseni oletuksena mikrofoni mutella eli siinä videoruudun ja oikealla olevien painikkeiden välissä on äänensäädöt sekä mikrofonille että kaiuttimelle... jos mikrofonin kuvan päällä on punainen kieltomerkki niin klikkaa sitä, jolloin mikrofoninauhotuksen pitäisi mennä päälle. Korjaantuiko ongelma tuolla? :)

   Poista
 7. Kokeilin tuota ääninauhuri-ohjelmaa, ei nauhota ollenkaan. Kuulokkeet on aika uudet eikä oo käytetty paljo, en tiiä onko koskaan mikrofoniakaan kokeiltukkaa käyttää. Taitaa olla mun osaamattomuutta etten saa toimimaan. Pitänee kattoa, jos löytäs jostai ohjeet näihin. Kiitos kovasti nopeasta vastauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mittee :) jos mikrofoni on muuten kunnossa mutta sitä ei ole vaa kytketty vielä käyttöön niin voi koittaa seuraavaa ainakin Windows 7:ssa, todennäköisesti muissakin Windowseissa: oikeassa alakulmassa klikkaa kaiuttimen kuvaketta hiiren kakkosnamiskalla ja valitsee recording devices tai vastaavan suomenkielisessä versiossa. Jos mikrofonilaitteen kohdalla lukee ready niin sitä klikkaa hiiren kakkosnapilla ja valitsee avautuvasta valikosta muistaakseni set as default communication device.

   Poista
  2. Noni, nyt toimii mikrofonikin, tuhannesti kiitos sulle! :)

   Poista
  3. No problemos! Nyt eiku vua rupeat innokkaasti kuvaileman ja rupeat uudeksi Youtube/Twitch-ilmiöksi :D

   Poista
 8. toimii hyvin, mutta kun painan esikatselu, niin pelistä ei kuulu ääntä. myöhemmin aloin tallentamaan ja katoin jälkeen päin, niin ei kuulunu vieläkään pelin ääniä. miten ne saa kuulumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tuossa etusivulla kaiutin päällä eli ei mutella ja onko sille annettu tarpeeksi volyymipalkkeja? Mikrofonisäätimen voi jättää mutelle ellei juuri halua nauhottaa puhettakin.

   Poista
  2. on juu. mikrofoni on myös päällä, mutta kokeilin myös ilman sitä eikä mitään tapahtunut

   Poista
  3. Voinko tehdä oletuksen että koitat nauhottaa videota+ääntä tietokoneelta ja käytät siis lähteenä/sourcena game capturea? Eli et ole nauhoittamassa esimerkiksi erilliseltä kaappauskortilta tai esimerkiksi koko Windowsin työpöytätilaa (Monitor Capture) tai ikkunatilaa (Window Capture)?

   Onko sinulla käytettävissä kahta näyttöä että pystyisit pitäämää toisella näytöllä peliä ja toisella OBS:ää ja seuraamaan että liikkuuko se etusivun äänisäätimen alapuolella oleva äänimittari samalla kun pelissä tapahtuu jotain mistä pitäISI kuulua ääntä?

   Kannattaa muistaa, että peli tai ainakin nauhoitus pysyy pausella silloin kun full screeninä pyörivä peli ei ole aktiivisena ja sillä hetkellä luonnollisesti myöskään äänet ei tallennu. Yhtä näyttöä käyttäessä tuo aiheuttaa hieman ongelmia ja täytyy vaan laittaa nauhoitus päälle, avata pelin ruudulle ja tarkastaa äänien toimivuus sitten jälkikäteen. Kahdella näytöllä tuo on hieman helpompaa kun voi aukaista OBS:n ja pelin omille näytöilleen ja vaikka itse peli onkin aktiivisena, toiselta näytöltä pystyy seuraamaan OBS:n tapahtumia.

   Yksi mitä kanssa kannattaa koittaa on käynnistää OBS Admin-oikeuksin eli käynnistäessä OBS:ää klikkaa sitä hiiren kakkospainikkeella (saattaa vaatia shiftin painamisen samaan aikaan) ja valitsee Run as Admin/Suorita järjestelmänvalvojana.

   Poista
  4. ei, en nauhoita erilliseltä kaappauskortilta vaan ihan tietokoneelta.
   yksi näyttö vain on käytössä. :/ äänimittari liikkuu ainakin esikatsellessa, mutta kun tallennan sen niin ääntä ei kuulu.
   voiko pelin äänen tuleminen vaikuttaa siihen, että mulla on käytössä tietokoneen sisäinen mikrofoni, eikä kuulokkeista tulevaa? olisi kuitenkin varmaan fiksumpi hommata se kuulokkeihin yhdistetty mikrofoni.

   Poista
  5. Se nauhoittaa erikseen pelistä+ tietokoneelta tulevia ääniä ja sitten mikrofonista. Ymmärsinkö tilanteen siis oikein, ettei kummatkaan noista tallennu?

   Vaikuttaa että ne äänet siis tulevat kuitenkin pelistä sinne OBS:lle jos se palkki siellä heiluu. Oletko katsonu onko siellä Settings->Audio -sivulla asetukset kunnossa tai oletko muutellut niitä itse? Minulla siellä ne asetukset ovat "Desktop Audio Device : Default" ja "Microphone/Auxilary Audio Devide : Default". Käytössäni on juurikin tuollainen headset eli kuulokkeet+headset samassa. Siinä koneen sisäisessä mikrofonissa on aina se huono puoli, että äänet saattavat alkaa kiertämään ja muutenkin siellä kuuluu sitten huoneen muutkin äänet.

   Poista
  6. mikrofonin äänet tallentuvat, mutta pelin ei.
   molemmat ovat oletuksella, en oo viittiny mennä säätämään niitä joten ihan kunnossa on. täytyypä alkaa käyttämään sitten tuollaista kuuloke+headsettiä, pari niitä multa löytyy mutta mikrofoni rikki, kattoo saisko mitenkää toimimaa. :)

   Poista
 9. Kun tallennan pätkää koneelleni, ja katson sen sitten movie makerissa sen jälkeen niin mun oma ääni "kaikuu" siinä. :o Tai siis muutenkin ku nauhotan ni kuulen sen oman äänen viel sen jälkee ku oon sanonu sen, eli siis oma ääni tulee myöhässä. Kuva liikkuu ihan normaalisti, mut äänet myöhässä omassa pärstässä, pelissä ei. Kuvaan koneessa olevalla webillä ja headsettiä mullei vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon voi aiheuttaa monikin asia joten menee aikalailla hakuammunnaksi ainakin tämänhetkisillä tiedoilla. Jos sinulla on webkamera siellä OBS:n lähteissä niin katso vaikka aluksi sen ominaisuuksista, että kai siellä on kameran ääniasetuksien kohdalla disabled tai suomenkielisillä asetuksilla poissa käytöstä.

   Poista
 10. Kiitokset vinkistä! OBS oli sopivan simppeli laite tällaiselle aloittelijallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, kiva kuulla että vinkistä/ohjeesta oli hyötyä :)

   Poista
 11. Tuleeko haitta ohjelmia mukana kun lataa OBS:sän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi tulla, kunhan lataa tuolta OBS:n viralliselta sivulta :) https://obsproject.com

   Poista
 12. Miten voisi lisätä mieleistään musiikkia videoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tilanne siis sellainen, että sinulla on jo nauhoitettu video ja haluat siihen lisätä jonkun esim. MP3-muodossa olevan biisin? Yksi tapa on ainakin lisätä musiikkiraita ilmaisella Windows Live Movie Makerilla: Lisää ensin video projektiin ja tämän jälkeen 'aloitus' lehdeltä etsit biisin 'lisää musiikkia' -toiminnolla, jolloin se musiikki soi yhtäaikaa kun video pyörii.

   Poista
 13. Ei toimi OBS. Sanoo että näytönohjaimen ajurit vanhentunu. Ennenki oli tää ongelma, ja yritin etsiä uusia ajureita, mutta samalla sain kiloittain viruksia. Mitä vois tehä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa toki päivittää näytönohjaimen ajurit, mutta ladata ne _vain_ valmistajan virallisilta sivuilta eikä miltä tahansa epäilyttävältä sivustolta mitä Googletus saattaa ensimmäisenä tarjota. Sieltä sivulta etsii oman näytönohjainkortin (pitää tietää tarkan mallin) ja tuotesivulla on todennäköisesti joku support/tuki sivu, jolta ajurin voi ladata.

   Poista
  2. Olen yrittänyt etsiä mutta sanoo että viimeisimmät ajurit päivitetty? Pitääkö viedä ammattilaisille?

   Poista
  3. Ei käytä sitä Windowsin omaa ajurien päivitystoimintoa vaan menee itse sinne näytönohjaimen valmistajan sivulle nettiselaimella, tuolleen kuten ylempänä mainitsin.

   Poista
 14. Miten saan pelivideon tallennettua. Mulla näyttää vain mustaa ruutua! Asetukset tehty kuten neuvoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut että nyt vasta vastaan, jossain välissä jäänyt vain huomaamatta uusi viesti tänne vanhaan postaukseen :/ Syy tuohon voi johtua useasta jutusta, mutta itse koittaisin varmaan pyörittää peliä windowed -modessa ja sitten tehdä pelin kaappaus siinä ikkunoidussa tilassa game capturen sijaan.

   Poista
 15. Hei, Mikko.
  Olin aatellut aloittavani tekemään Youtubeen Let's Play -videoita, mutta kohtasin OBS:in kanssa pieniä ongelmia joita en ole saanut korjattua. Pelasin Amnesia The Dark Descent:ia ja olin saanut nauhoitettua pätkän peliä. Mutta kun katsoin sen videon minkä olin juuri kuvannut, VLC Media Playerillä, niin videossa tulee ihmeellisiä valkoisia viivoja. Aivan kuten vanhoissa VHS kaseteissä oli aikoinaan, lumisadetta. En osaa korjata tätä ongelmaa, niin aattelin, että jos sinä osaisit auttaa? Kysyin jo neuvoa Open Broadcast Software forumilta, mutta kukaan ei niinkään vastannut.

  https://obsproject.com/forum/threads/need-help-white-lines-while-game-recording.36789/
  Siinä olisi linkki kyseiselle foorumille. Näet siellä sen kuvan, että miltä video osittain näyttää.

  Kiitokset.

  Patoriku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Syitä ongelmalle voi olla monia mutta koitan toki jotain mahdollisuuksia vinkata. Minulla oli Amnesian kanssa kanssa jotain ongelmia mutta samaa juttua voisi ainakin kokeilla, mitä juuri vinkkasin Juhanille tuossa ylempänä: käynnistä peli windowed modessa ja sitten koita nauhoittaa. Jos tuo ei auta, niin kannattaa asentaa viimeisimmät video/audio kodeekit koneelle http://www.download.fi/audio_video/codecit/ .

   Poista
 16. mistä saa vaihdettuu kuvan muodon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jatkuu
   en pysty katsomaan videoita

   Poista
  2. OBS:stä taisi saada muistaakseni ulos viden vain mp4/flv -muodossa. Tämän tiedoston voi muuttaa sitten toiseen formaattiin sitten erillisillä ohjelmalla, esim. Avidemux.

   Todennäköisesti videokodeekki puuttuu. Itse olin uuden koneeni kanssa samassa tilanteessa ja muistaakseni ongelma korjaantui siinä vaiheessa, kun asensin K-Lite Codec Packin. (http://www.codecguide.com/download_kl.htm)

   Poista
  3. miltä luotettavalta sivustolta löydän ohjelman, ettei tulisi viiruksia.

   Poista
  4. Jos K-Lite Codec Packista on kyse, niin käsittääkseni tuo mainitsemani sivu on se "virallinen".

   Poista
 17. Eli ihan peruskysymys. Yritän laittaa Minecraftin pelinkaappauksena ja webkameran omalle pärställe. Saan kummatkin erikseen näkymään mutta eivät suostu näkymään samassa ikkunassa kuten sinulla tuossa esimerkkikuvassa missä kuva pelistä ja kamerasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi mahdollisuus on se, että webkameran kuvakin toimii sinulla, mutta se on jäänyt pelikuvan taakse piiloon. Sillä on siis merkitystä, missä järjestyksessä nuo "Lähteet" listan kaappauslähteet ovat. Muistaakseni se on niin, että listassa alempana olevat lähteet jäävät "taustalle" ja ylimmät jäävät eteen. Jos sinulla on siis pelin kaappauslähde ylempänä kuin webkamerasi lähde, niin kyse on juuri tuosta epäilemästäni asiasta. Lähteiden järjestystä voi vaihtaa klikkaamalla hiiren kakkosnäppäimellä haluamaasi lähdettä ja valitsemalla Järjestä -kohdan alta esim. Siirrä ylös tai Siirrä alas.

   Poista
 18. Minulla kun koitan editoida videon moviemakerilla niin se sanoo että "Tiedosto voi olla vioittunut, tai Elokuvatyökalu ei tunne sen muotoa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin tarkkaan tuosta en tiedä, mutta itselläkin oli samantyylinen ongelma. Aloin tekemään jotain videoprojektia ja kaikki toimi OK:sti. Sen jälkeen kun sammutin ohjelman, käynnistin uudestaan ja avasin projektin niin tuli tuota samaa ilmoitusta, kuin sinullakin.

   Ilmeisesti se sekoittaa tuon Movie Makerin kun leikkelee pidemmistä videoista pienempiä osuuksia ja yhdistelee näitä useista videoista. Itse sain "kierrettyä" tuon ongelman sillä, että aina kun olin saanut leikeltyä pienemmän videopätkän niin tallensin senkin jo lopulliseksi elokuvaksi ja kun noita lyhyitä elokuvapätkiä oli useita, niin aloin yhdistelemään niitä.

   Poista
 19. Mun youtube kanavallani on tutoriaali OBS:än käytöstä. Kanavan nimi on kuutiomeduusa ja videon nimi on:
  Kuinka kuvata OBS:lla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tuota videotutorialia tehdessä ilmeisesti oli pieni kiire, niin eiköhän silläkin videoiden teon makuun pääse :) Oi kunpa joku osaisi/jaksaisi tehdä kaikenkattavan oppaan siitä millaiset striimaus-asetukset OBS:ssä kannattaa laittaa. Tiedän että bitratet ja muut kannattaa laittaa sen mukaisesti paljonko käytettävissä on upload-kaistaa, mutta kun siellä on paljon muitakin laatuun vaikuttavia asetuksia. Toki jos tarkoitus on tallentaa videon vain kiintolevylle ja vaikka sieltä vasta uploadata esim. Youtubeen, niin silloin tuostakaan ei tarvitse murehtia :)

   Poista
 20. Esim kun striimaa tai kuvaa videota niin miten saa pelin aiheiset kuvat reunoille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähteet -listaan voi valita Kuva -nimisen lähteen joka on käytännössä haluamasi kuva. Tuon kuvalähteen ominaisuuksissa voit hakea kuvan tietokoneeltasi ja Muokkaa skeneä -nappia painettua voit vaihtaa kuvan kokoa ja sijaintia ruudulla.

   Poista