maanantai 4. helmikuuta 2013

Katsottu: Babylon 5 kausi 5

Seuraavaksi TV-sarjojen esittelyssä on Babylon 5:n viides eli viimeinen tuotantokausi. Kausi on siinä mielessä outo että tapaus että sarjan päätarinana pidetty varjosota  saatiin päätökseen jo edellisellä kaudella, samoin ongelmat Maapallolla ratkaistiin. Yleensä tarinat loppuvat heti ratkaisevien taisteluiden jälkeen mutta Babylon 5:ssä jälkimaininkeja ja tulevaisuuden rakentamista kuvataan vielä kokonaisen tuotantokauden verran.

Varjot ja Vorlonit ovat hätistelty nyt siis pois galaksistamme, samoin diktaattorimaisesti hallitsevan presidentti Clarkin hirmuvalta on ohi kun Sheridan (Bruce Boxleitner) sotavoimineen hyökkäsi vapauttamaan Maan. Sankariteostaan huolimatta Sheridan joutuu luopumaan tehtävistään Babylon 5:llä mutta saa samalla toisen ja vielä paremman pestin uuden Tähtiallianssin johtajana. Keskittyessään uuden Allianssin johtamiseen hän jättää Babylon 5:n kapteeni Elizabeth Lochleyn (Tracy Scoggins) johdettavaksi.

Eräs Lochleyn kohtaama kriisi liittyy Psi Corpsin vainoamiin telepaatteihin jotka etsivät turvapaikkaa. Psi Corpsin Besterin painostuksesta huolimatta Lochley antaa telepaattien asua Babylon 5 -asemalla mutta asiat mutkistuvat kun joukon johtaja Byron (Robin Atkin Downes) alkaa käyttämään laittomia keinoja saadakseen tahtonsa lävitse.Byron nimittäin saa selville erään ikävän asian Vorloneista ja koska he eivät ole enää paikalla vastaamassa teoistaan, Byron päättää laittaa muut rodut vastuuseen asiasta ja siitähän ei tietenkään hyvää seuraa.

Toinen kauden juoni liittyy Centaurien tasavallan tapahtumiin. Heidän uusi keisari Regent (Damian London) alkaa käyttäytymään oudosti ja Centauri eristäytyy kaikesta muusta maailmasta ja hankkii paljon vihollisia toiminnoillaan. Pian Londolle selviää että muutoksen takana ovat Varjojen liittolaiset Drakhit. Muiden rotujen edustajat eivät kuitenkaan tiedä tätä ja käynnistävät kostohyökkäyksen Centaurien kimppuun tuhoisin seurauksin.

Rehellisesti sanoen tämä viimeinen kausi on mielestäni sarjan huonoin vaikkakin sillä on ajoittain hetkensä. Tunnelma alkaa olemaan haikea kun osa hahmoista poistui jo edellisen kauden lopussa ja osa tekee pikkuhiljaa poistumistaan asemalta pitkin kautta. Sheridan ja Delenn keskittyvät Allianssin hoitamiseen ja Michael Garibaldi (Jerry Doyle) siirrytyy liikemieheksi Marsiin. Tilannetta ei paranna se että en vain tykännyt kauden ensimämisellä puoliskolla käsiteltävästä telepaattikriisistä ja etenkään lipevästä Byronista. Kannattaa tämäkin kausi kuitenkin katsoa kunhan ei pidä odotuksia aivan samalla tasolla kuin mitä aiemmilla oli. Onneksi kauden lopetus oli kuitenkin erinomainen ja koskettava, juuri sopiva yhdelle kaikkien aikojen parhaistaista TV-sarjoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti