perjantai 22. helmikuuta 2013

Katsottu: Liikkuva Linna

Taas oli uuden piirretyn elokuvan aika. Tällä kertaa kyseessä oli Hayao Miyazakin elokuva nimeltä Liikkuva Linna vuodelta 2004. En uskaltanut lueskella elokuvan kuvausta etukäteen mutta silmäilin etukäteen hieman kotelossa olevaa kuvitusta ja siellä näkyneet satumaiset maisemat vaikuttivat lupaavalta joten ehkäpä tämä olisi ainakin hieman parempi elokuva kuin viimeksi katsomani toimintatäytteisempi Laputa - Linna Taivaalla.

Elokuva kertoo nuoresta hatuntekijätytöstä nimeltä Sophie. Päivän puheenaiheena on tyttöjen sydämiä syövä Hauru -niminen velho jonka liikkuva linna on ilmestynyt kaupungin laitamille. Käydessään sisarensa luona Sophie tapaa nuoren ja kohteliaan miehen joka pelastaa häntä lähenteleviltä sotilailta. Sophie palaa takaisin kauppaan ja saa asiakkaan mutta koska kauppa ei ole enää auki, hän pyytää asiakasta poistumaan. Kyseessä on kuitenkin turhamaisuuden noita ja kostoksi saamastaan kohtelusta tämä muuttaa Sophien vanhaksi mummoksi ja lisänä loitsuun kuuluu ettei Sophie voi kertoa lumouksestaan kenellekään. Sophie tajuaa ettei voi jäädä kaupunkiin ja lähtee etsimään velhoja vuorille. Lopulta hän löytää Haurun linnan ja pestautuu sinne kodinhoitajaksi sen toivossa että saisi samalla purettua kirouksensa.

Elokuvassa on vielä (Laputaan verrattuna) armeija/sotateemaa mistä en pidä oikein piirretyissä elokuvissa. Onneksi sentään osa hahmoista oli sellaisia joista toivon eli sympaattisia. Hauru oli ärsyttävä prettyboy, mutta ainakin tulidemoni Calcifer oli hauska tapaus ja erityisesti sydämeni vei lumottu kestohymyssä irvistelevä linnunpelätin. Tarinallisesti tämä elokuva oli keskivertoluokkaa mutta kyllä tämän ainakin kerran katsoo ja ehkä toisenkin kerran etenkin mainitsemieni hahmojen vuoksi.

Elokuvalle on ääniraidat sekä japaniksi että suomeksi ja tekstitykse suomeksi ja norjaksi. Trailereista mukana on Liikkuvan Linnan lisäksi Kissojen Valtakunta sekä Henkien Kätkemä. Lisäksi extroina on Liikkuva Linnan alkuperäiskirjan kirjoittajan Diane Wynne Jonesin haastattelu sekä 20 minuuttia kestävä näin liikkuu Haurun linna -dokumentti, jossa kerrotaan elokuvan animointitekniikoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti