maanantai 11. helmikuuta 2013

Katsottu: Henkien Kätkemä

Aasialaiset animaatiot tai elokuvat yleensäkin ovat minulle hieman tuntemattomampia, mutta katsoin nyt elokuvan nimeltä Henkien Kätkemä (Sen to Chihiro no Kamikakushi / Spirited Away). Kyseessä on Hayao Miyazakin animaatioelokuva vuodelta 2001 mikä voitti useita palkintoja ilmestymisensä jälkeen, myös parhaimman animaatioelokuvan Oscar-palkinnon. Henkien kätkemä on listattu yhdeksi menestyneimmistä japanilaisista elokuvista.

Elokuva kertoo 10-vuotiaasta Shihiro-nimisestä tytöstä joka on muuttamassa vanhempiensa kanssa uuteen kotiin. Matkalla he eksyvät ja löytävät metsästä hylätyltä vaikuttavan kaupungin. Paikan ruokalasta löytyy lämmintä ruokaa ja kun ketään ei ole näkyvillä, nälkäiset vanhemmat alkavat ahmimaan ruokaa suuhunsa. Ruoka on todellisuudessa tarkoitettu jumalille ja vanhemmat muuttuvat rangaistuksena teostaan sioiksi kaupungin muuttuessa henkien kansoittamaksi paikaksi. Peloissaan oleva Chihiro tapaa Haku -nimisen pojan joka neuvoo tyttöä menemään töihin Velho Yubaban pitämään jumalten kylpylään voidakseen keksiä miten Chihiro saa vanhempanasa palautettua ihmisiksi ja palattua takaisin omaan maailmaan.

Henkien Kätkemän melkein ainoa kielteinen seikka oli se että suuri osa hahmoista olivat ainakin omasta mielestäni jotenkin vaan puistattavan oloisia. Kyse voi olla tosin vain siitä että en ole nähnyt monia aasialaisia animaatioita ja heidän hirviö-/jumalhahmonsa ovat minulle vaan niin vieraita. Teknisesti ja visuaalisesti elokuvan animointi on kuitenkin upeannäköistä ja erityisesti pienempien olentojen puuhastelut ja ääntelyt ovat todella hellyyttäviä. Mukaan valitut musiikit ovat myös loistavia ja erittäin tunnepitoisia.

Elokuvan mukana tulee valtava määrä extroja. Mukana on mm. 47 minuuttia kestävä Making of -dokumentti,  koko elokuva storyboard -kuvina, Pekka Lehtosaaren ja Yoshiaki Takayaman kommenttiraita sekä trailereita. Suomenkieliset kommenttiraidat ovat olleet ainakin itselleni harvinaisia joten tässä se ilahdutti suuresti. Lisäksi raita oli todella mielenkiintoinen, siinä Pekka ja Yoshiaki käyvät läpi elokuvan merkityksiä sekä vertaillaan japanilaista ja suomalaista kulttuuria.

Henkien Kätkemä on kokonaisuutena erittäin viihdyttävä tapaus. Olen nähnyt sen nyt useammankin kerran mutta vielä ei ole tullut kyllästymistä vastaan. Kommenttiraidan kuunteleminen toi vielä lisää uusia näkökulmia elokuvan sisältöön. Suosittelen tätä elokuvaa kenelle tahansa hyvistä leffoista kiinnostuneelle ikään katsomatta!

2 kommenttia:

  1. Henkien Kätkemä on kyllä anime-leffojen aatelistoa Naapurini Totoron kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo nuo ovat kyllä hyviä, totoro ja muutamat muutkin tekijänsä kovat odottavat hyllyssä vuoroaan... :)

      Poista