perjantai 1. helmikuuta 2013

Katsottu: Tie Babyloniin

Tie Babyloniin (In the Beginning) on Babylon 5:n TV-elokuva joka ajoittuu neljännen kauden puoleenväliin. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen Maa-Minbari -sodan aikaan mutta ei ole suositeltavaa katsoa tätä elokuvaa ensimmäisenä koska siinä tulee paljon spolereita varsinaisen sarjan kannalta. Elokuvan kannattaa katsoa vasta Atonement -jakson jälkeen missä Delenn (Mira Furlan) vieraili kotonaan Minbarissa ja tekee paljastuksia osallisuudestaan sotaan ihmisiä vastaan.

Elokuvan alussa kaksi Centauri-lasta leikkivät luvatta keisarin huoneessa kun keisari Londo Mollari (Peter Jurasik) yllättää heidät. Vanhentunut Londo pitää kuitenkin lasten vierailusta ja alkaa kertomaan tositapahtumiin perustuvaa tarinaa ihmisten ja Minbarien sodasta. Ihmisten laajentaessa avaruuteen ja voitettuaan sodan Dilgareita vastaan heistä tuli ylimielisiä ja pöyhkeitä kuvitellen pärjäävän kenelle tahansa vastaan tulevalle vastustajalle.

Ihmiset kuulevat Minbari-rodusta mutta Mollarin varoituksista huolimatta ihmisten avaruusaluksen kapteeni ei ole tarpeeksi varovainen. Väärinkäsityksen vuoksi he tulittavat ja surmaavat Minbari-aluksella olleen pyhän johtajan ja tästähän Minbarit raivostuvat. Sarjassa kerrottiin siitä kuinka täysin ylivoimaiset Minbarit olivat jo tappamaisillaan ihmiset sukupuuttoon mutta täysin käsittämättömästä syystä antautuivatkin ihmisille aivan viime hetkellä. Tässä elokuvassa paljastetaan sodan tapahtumien lisäksi tämä antautumisen syy, johon liittyy tämä alussa mainitsemani spoileri-juttu.

Yksittäisistä sarjan hahmoista elokuvassa seurataan London ja Delennin lisäksi mm. Sheridanin (Bruce Boxleitner), Franklinin (Richard Biggs), Ivanovan (Claudia Christian), G'karin (Andreas Katsulas) ja Sinclairin (Michael O'Hare) menneisyyttä sodan aikana. Sheridan taistelee Mibarien lippulaivaa Black Staria vastaan, Sinclair on puolestaan mukana viimeisissä taisteluissa. Franklin joutuu pakotettuna mukaan rauhanneuvottelutehtävälle kun taas Ivanova hyvästelee sotaan lähtevän veljensä. G'kar toimii asekauppiaana Ihmisille heidän joutuessa sodassa alakynteen.

DVD ei sisällä valitettavasti minkäänlaisia extroja näyttelijälistauksen lisäksi mikä on suuri sääli. Elokuva on itsessää erinomainen ja jopa siinä määrin että se on mielestäni paras näistä B5-elokuvista. Elokuvan tapahtumista on tehty mainintoja pitkin sarjan kulkua mutta nyt ne näytetään katsojillekin. Erityisesti elokuvassa oleva lopputaistelu Minbareja vastaan on suht' eeppinen. Suosittelen kaikkia B5-faneja katsomaan tämän leffan sitten neljännen kauden puolivälin jälkeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti