keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Katsottu: Naapurini Totoro

Tämä ei varmaankaan tule suurena yllätyksenä että seuraavaksi Hayao Miyazakin Henkien Kätkemän jälkeen katsoin samaisen miehen elokuvan Naapurini Totoro. Tutustuin tähän leffaan ensimmäisen kerran 2005 eli suhteellisen myöhään ottaen huomioon että elokuva on tehty 1988. Elokuvaan olisi ollut suomalaiset dubbaukset mutta katsoin sen mielummin alkuperäisillä äänillä suomalaisten tekstitysten kera.

Elokuva kertoo kahdesta tytöstä, 10-vuotiaasta Satsukista ja 4-vuotiaasta Meistä jotka muuttavat isänsä kanssa maalle uuteen kotiin. Perheeseen kuuluu myös äiti, mutta hän on sairaalassa ja aikoo muuttaa myöhemmin perässä. Uuteen kotiin muuttaessa tytöt löytävät nurkista mm. pieniä otuksia joista naapurin mummo osaa kertoa niiden olevan nokipalleroita, olentoja joita vain lapset voivat nähdä. Lapset löytävät metsästä myös Totoro -nimisiä otuksia joista isoin on useiden metrien kokoinen suurimmaksi osaksi ajasta vain torkkuva sympaattinen pullukka. Elokuvan tapahtumat pyörivät lasten perinteisten touhuilujen parissa kun he leikkivät ja ovat huolissaan äidistään.

Totoron mukana tuli melko vähän extroja. Mukana oli jo aiemmin mainittu suomenkielinen dubbaus jos sitä nyt voi extraksi sanoa. Lisäksi DVD:llä oli trailerit Totoron lisäksi elokuvista Kikin lähettipalvelu, Kissojen valtakunta, Henkien kätkemä sekä Liikkuva linna.

Elokuva on melko lapsenomainen mutta ainakin suloiset otukset keräävät runsaasti sympatiapisteitä ja Awww -huokailuja. Lasten kiljuminen ja elämöinti oli välillä sellaista että aloin miettimään onko perheen äidin "sairaala" oikeasti joku mielisairaala ja vaiva on periytynyt lapsille, sen verran hyperaktiivisia olivat ja vielä kun näkivät kaikenlaisia otuksia joita muut eivät nähneet. Lapsellisuudestaan huolimatta elokuva on kuitenkin viihdyttävä tapaus joten suosittelen katsomaan ainakin itse totorojen vuoksi.

6 kommenttia:

  1. Lapsena tuli katottua Totoroa jonkin verran ja mitä silloin ajatteli..''VOI KUN SÖPÖ OTUS ♥''
    Faktahan on se, että Totoro on oikeasti kuoleman jumala. Ihmiset jotka ovat lähellä kuolemaa tai 'kuolleita' voivat vain nähdä hänet. Kun Mein sandaali löytyy lammesta, hän oikesti hukkui. Kun Satsuki löytää Mein sandaalin, hän ei voi kohdata totuutta vain kieltää että ei se ole Mein. Joten Satsuki menee epätoivoisena etsimään/kutsuu Totoroa ja avaa oven 'kuolleiden valtakuntaan'.
    Totoron avulla hän löytää kuolleen siskonsa, yhdessä he menevät sairaalaan missä heidän äitinsä on. Siellä ainoa joka oikesti huomasi heidän olevan siellä, oli heidän äitinsä, joka myös on kuolemassa (sairauteen tai mikä sillä nyt olikaan.)

    Ja lopussa, Mei:llä ja Satsukilla ei ole varjoja.

    Tarina sijoittuu paikkaan Sayama hills, jossa myös on Hachikokuyama Hospital. (Mikä uskotaan olevan mallina sairaalalle missä lasten äiti on)

    On myös murhajuttu, missä on paljon pelottavia yhdenmukaisuuksia Tonari no Totoro kanssa.
    Varsinkin että se kaikki tapahtui toukokuussa ja molemmat sisaret nimet todellisuudessa ovat May - Satsuki. Vanhemman siskon nimi tarkoittaa May (Toukokuu) japaniksi ja Mei.

    Lisäksi se, että pikkusisko katosi ja että molemmat sisaret myöhemmin ilmaantui kuolleena. Huhujen mukaan, isosisko näki pikkusiskonsa ruumis ja sekosi ja myöhemmin olisi mumissut jotain samankaltaisia ​​"Minä näin aaveen / hirviö kissan. ja "Minä tapasin iso pesukarhun "= Totoro, ennen itsemurhaa.

    - Huonolla englannilla käännetty mutta jooh :D
    Ite mietin tota pitkää ja tekee mieli kattoo uusiks ja keskittyä yksityiskohtiin :3
    Mutta sen tiedän että Totoro on oikeasti 'kuoleman jumala' Joten...? hmm :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ainakin mielenkiintoisia teorioita ja tuo ainakin uuden näkökulman elokuvalle :D varmasti vain miyazaki tietää miten asia oikeasti on. tuo on ainakin totta ettei hahmoille ole piirretty lopussa varjoja. se voi (tuon kuolemateorian lisäksi) johtua myös siitä että silloin vuorokausi on vaihtunut jo illaksi/yöksi ja aurinko ei paista enää taivaalta jolloinka piirtäjät ovat päättäneet että normaali vahvempi varjo jätetään piirtämättä. ja jos tytöt olisivat kuolleita niin kuitenkin lopussa se mummo ja poika tulevat heitä vastaan tiellä ja näkevät nämä.

      mutta katso vaa ihmeessä tuo leffa kun sieltä voi tuollaisia uusiakin tulkintoja löytää :D

      Poista
    2. Niinp. Mutta kumminkin muutama kohta on ainakin totta =D
      Enempää tuosta en sitten tiedäkkään o,o täytyy oikeesti katsoa se ja tehdä merkintöjä :3

      Poista
    3. On siinä toki tuo kuolemankin aspekti, jos sen niin haluaa ajatella.

      Kuitenkin, lopussa vastaan tulevalla mummolla tai Kantallakaan ei ole varjoja, eikä aiemmin lampea ympäröivillä henkilöilläkään niitä enää ollut, koska alkoi jo hämärtyä.

      Lopputeksteissä myöskin näytetään, kuinka äiti nousee taksista iloisten tyttöjen luokse, ja kuinka he kylpevät uuden talon kylpyammeessa.

      Lopputeksteissä vilahtelee muutaman kerran myös vauva, jota Mei ihmettelee, ja elokuvan sairaalan kaikki potilaat näyttivät olevan naisia. Minulla on joku mielikuva, että raskaana oleville naisille on / on ollut Japanissa jopa eräänlaisia lepokoteja. (En löytänyt siitä Googlesta mitään, joten saa korjata, jos tietää asian olevan toisin.) Oma tulkintani voisi olla, että entäpä jos tyttöjen äiti onkin raskaana, ja sen vuoksi perhe tarvitsisi myöskin suuremman kodin.
      (...Olisihan tuo paljon positiivisempi tulkinta kuin kuoleman jumala. :-))

      Poista
  2. Totoro näytettiin jollakin toisella nimellä televisiosta kun olin lapsi ja se oli silloin minusta tosi ahdistava ja pelottava. Nykyään pidän siitä kovasti. Suosikkini Miyazakin elokuvista on kuitenkin ehdottomasti Porco Rosso, joka tosin kieltämättä on aika erityylinen kuin hänen muut pitkät elokuvansa ovat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täytyypä pitää tuo porco mielessä jos sattuisi tulemaan joskus vastaan, kiitos vinkistä! :)

      Poista