lauantai 16. helmikuuta 2013

Katsottu: Buffy Vampyyrintappaja kausi 1

Olen tässä viime aikoina katsellut Shieldin lisäksi myös TV-sarjaa nimeltä Buffy Vampyyrintappaja. Kyseessä on vuosina 1997-2003 televisiossa pyörinyt nuorisosarja johon itse tutustuin kuitenkin vasta muutama vuosi sitten DVD-julkaisujen muodossa. Sarja on kohderyhmästään huolimatta edelleen viihdyttävä ja halukkaat voivatkin katsoa kaikki seitsemän tuotantokautta myös Netflixin kautta.

Sarja kertoo Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) -nimisestä tytöstä jonka kohtalo on toimia vampyyrintappajana. Muut ihmiset eivät tiedä tästä tehtävästä tai edes vampyyrien olemassaolosta ja Buffyn outo käytös laitetaan vain sen piikkiin että hän on ns. ongelmanuori. Tehtäväänsä suorittaessaan Buffy polttaa koulurakennuksen ja hän joutuu muuttamaan yksinhuoltajaäitinsä (Kristine Sutherland) kanssa Los Angelesista Sunnydalen pikkukaupunkiin. Buffyn tehtävä ei ole kuitenkaan aikeissa helpottua sillä juuri Sunnydalen kohdalla sijaitsee Helvetinsuu eli paikka josta on erityisen paljon vampyyreita, demoneita ja muita yliluonnollisia olentoja. Päivät hän koittaa käydä koulua normaalin nuoren tapaan ja yöt partioi ulkona pitäen kaupungin kadut turvallisena.

Onneksi Buffyn ei tarvitse suoriutua tehtävästään täysin yksin sillä uuden koulun hieman vanhanaikainen kirjastonhoitaja Rupert Giles (Anthony Stewart Head) paljastuu hänen uudeksi valvojakseen, jonka tehtävä on kouluttaa ja valvoa vampyyrintappajaa. Lisäksi Buffy ystävystyy nopeasti kokoajan vitsailevaan Xanderiin (Nicholas Brendon) sekä ujoon mutta älykkääseen Willowiin (Alyson Hannigan), jotka auttavat häntä tehtävässään. Muita hahmoja ensimmäisellä kaudella ovat Buffyn mystinen ihastuksen kohde Angel (David Boreanaz) ja koulun bimbotyttö Cordelia (Charisma Carpenter).

Ensimmäisellä kauden pääjuoni liittyy vampyyrien johtajan Masterin pyrkimyksiin saada voimansa takaisin. Apunaan hänellä on mm. vampyyrit Darla (Julie Benz) ja Luke (Brian Thompson). Muita kauden aiheita ovat mm. Xanderin muuttuminen hyeenaksi ja Willowin nettirakkaus muinaisen demonin kanssa. Extroihin en tutustunut tarkemmin mutta varsinaisten jaksojen lisäksi DVD-boxilla on mukana Joss Whedonin ja David Boreanazin haastattelu, traileri, pilottijakson käsikirjoitus, kommenttiraidat kahdelle ensimmäiselle jaksolle, musiikkivideo, kuvia sekä biografioita.

Kuten tekstin alussa mainitsin niin tämä sarja on erittäin viihdyttävä. Vampyyri- ja demoniaiheestaan huolimatta pääpaino ei ole jännityksellä/kauhulla vaan komedialla. Itse en niin pidä Buffyn hahmosta mutta erityisesti Xander ja Cordelia ovat loistavia ja unohtaa ei sovi tietenkään myöhemmin kaudella mukaan tulevaa lapsia inhoavaa rehtori Snyderiä (Armin Shimerman). Jos olet onnistunut missaamaan tämän sarjan niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti